Паметник на Вълчан войвода – с.Раювци

Паметникът ce намира нa нeвepoятнo кpacивo мяcтo – живописната местност Вълча поляна над язовир Йовковци. Предполага се, че чeтниците нa Вълчaн вoйвoдa чecтo са пpeбивaвaли пpи cвoитe мнoгoбpoйни пpeхoди пpeз Бaлкaнa на това място.

вълчан-войводавълчан-войвода

Паметникът на войводата е изработен от бял камък, а неустрашимият войвода е изобразен в цял ръст, облечен в традиционни хайдушки одежди и стъпил върху 3 сандъка със златни съкровища. От мястото, където стои, докъдето погледът може да стигне, са все гори и планини, синьо небе и водната шир на язовира.

Мястото ще ви грабне от първия миг. От мястото се разкрива идеална гледка към язовир Йовковци, към планината и към село Раювци. Наоколо има пейки, на които може да седнете и да се полюбувате на удивителната красота на природата и да релаксирате сред тишината и спокойствието, които царят наоколо.

В мемориалния комплекс може да видите още Раювския кромлех – така наречения “Български Стоунхендж”. Кромлехите представляват големи каменни блокове, наредени в кръг, които са били използвани за култови ритуали от древните траки (според проучванията датират от 8-6 в. пр. хр.).

янка-войводавълчан войвода